Už jste si doma zkusili vyrobit fermentovanou zeleninu?
Je zdravá, moc dobrá, krásně barevná a všemožně použitelná.
Fermentovaná zelenina se skvěle hodí jako příloha k zeleninovým jídlům, k masu, k vajíčkům na všechny způsoby, k luštěninám, jako základ pomazánky nebo jen tak na chleba namazaný máslem.
A jak na to? Recept na fermentovanou zeleninu:
- Očištěnou a nakrájenou zeleninu (vhodný je např. květák, ředkev, řepa, mrkev, zelí) napěchujte do vyvařené velké sklenice, zalijte nálevem zchladlé převařené vody smíchané se solí, na 1 litr 20 g soli.
- Zelenina musí být všechna ponořená. Nám se osvědčilo použít sklenice Weck s horním průměrem 100 mm a zeleninu zatížit vloženým skleněným víčkem 80 mm. Pak přiklopit víčkem 100 mm s gumičkou, aby mohla zelenina “odfukovat”, ale nic se do sklenice nedostalo, nepřicvakávat klipy.
- Nechte v pokojové teplotě 8 až 10 dní a zelenina zfermentuje. Ochutnejte a pokud se vám zdá dostatečně výrazná v chuti, dejte do lednice a postupně odebírejte.
- Zelenina musí být stále zcela ponořená v nálevu, v lednici se proces fermentace zpomalí.
Pro zimní období ideální vitamínová vzpruha!
Vyzkoušejte k fermentování zeleniny sklenice WECK, na které se náš e-shop specializuje. Udělejte si radost krásnými a zároveň praktickými sklenicemi.