Ano, zavařovat v tlakovém hrnci lze, ale… Výsledky nejsou tak přesvědčivé a není to tak jednoduché na zvládnutí, aby to mohla firma WECK (výrobce zavařovacích sklenic, které prodáváme v našem e-shopu) každému doporučit. Žádná nedorozumění prosím. Nic proti tlakovému hrnci v každodenním používání. Nikdo nechce postrádat výhody tohoto kuchyňského vybavení. Kdo by jej chtěl ale použít pro zavařování, měl by si být vědom jistých nevýhod a obtíží:
- Obzvláště pro bobuloviny a měkké druhy ovoce, které člověk rád opatrně zavařuje, je ohřívání v tlakovém hrnci příliš rychlé a vysoké. Ovoce praská, je ve sklenici vynášeno nahoru pod víko, kde tvoří hrudky.
- Vytvořit vhodnou teplotu na daný druh zavařeniny není možné. Člověk má na stupni 1 zhruba 109°C a na stupni 2 zhruba 117°C, což jsou dvě teploty, které jsou po zkušenostech pro WECK příliš vysoké.
- K těmto vysokým zavařovacím teplotám se přidává ještě dodatečné zavařování ve sklenicích, které je v tlakovém hrnci ještě výraznější a nelze se mu z technických důvodů vyhnout.
- V tlakových hrncích, které jsou v domácnostech obvyklé (5–7 litrů) je samozřejmě mnohem méně místa než v zavařovacích hrncích. K tomu se přidává ještě dlouhá čekací doba, než budete moci po skončení zavařování otevřít víko a dát zavařit další sklenice.
- Po našich zkušenostech je nejvíce obtíží s udržením podtlaku, který vzniká i ve sklenicích, pod kontrolou. Oproti normálnímu používání při vaření se uzávěr tlakového hrnce při zavařování nesmí zchladit pod tekoucí vodou k vypuštění páry, ale může se otevřít až po 30–40 minutách. Na to se často zapomene, nebo k tomu chybí (pochopitelně) čas či trpělivost. Výsledkem je, že sklenice mají ještě přetlak, šťáva je ze sklenic vytlačena a vytéká ven.
Kdo si však věří a chce použít tlakový hrnec pro zavařování, postupuje následovně:
- Naplněné a na klipy uzavřené sklenice můžeme postavit na dno tlakového hrnce, je výhodné je postavit na rošt či hadřík.
- Do hrnce nalijeme ½ l vody.
- Tlakový hrnec uzavřeme podle návodu a zapneme ohřívání. Předepsaná doba zavařování začíná, když ventil na tlakovém hrnci dosáhne stupně, který je uveden v tabulce
Stupně zavařování a doba zavařování pro tlakové hrnce | ||
---|---|---|
Stupeň / Kroužek/ | Doba zavařování v minutách | |
Měkké bobuloviny | I. | 5 |
Ostatní bobuloviny | I. | 7 - 8 |
Předvařené marmelády a džemy | I. | 1 - 2 |
Ovoce s jádry | I. | 10 - 12 |
Peckovice | I. | 10 - 12 |
Kyselená zelenina | I. | 10 |
Zelenina | II. | 25 - 30 |
Maso a párková hmota-pomalu povařit | II. | 25 |
Prosím pozor: Tyto krátké doby zavařování platí pouze pro zavařování v tlakovém hrnci, který pracuje s přetlakem a vysokou teplotou.
Zvláště pozor na to, abyste po ukončení doby zavařování neochlazovali tlakový hrnec pod studenou tekoucí vodou. Důvod: Při zavařování není přetlak pouze v hrnci, ale také ve sklenicích. Pokud by došlo k ochlazení hrnce, tak se sice sníží přetlak v hrnci, ale už ne ve sklenicích. Což by mělo za následek, že tekutina /šťáva/ bude ze sklenic vytlačena a budete ji mít v hrnci.
Důležité je proto u tlakového hrnce po ukončení vaření jej neochlazovat nebo neubírat páru, nechat pomalu a rovnoměrně snižovat teplotu. Odstavte hrnec ze sporáku a čekejte, až tlak povolí a ventil už neukazuje nic. Poté čekejte ještě ½ hodiny, až se hrnec ještě víc ochladí. Nyní můžete hrnec otevřít a sklenice vyndat. Klipy odstraňte, až jsou sklenice úplně chladné.
Vyzkoušejte ke svému zavařování sklenice WECK, na které se náš e-shop specializuje. Udělejte si radost a zavařujte do krásných a praktických sklenic.